Fyrkonserten på Lille Torungen har alltid vært en signaturkonsert for Canal Street. Vi har hatt tusenvis av mennesker der ute med spektakulære og fantastiske opplevelser. Det er et stunt med stor fallhøyde, siden været er så avgjørende. Men festivalen er sta på at dette skal gjennomføres tross all risiko og kamikazefaktor.

I år er det Kari Bremnes og Ketil Bjørnstad. Men det begynte allerede i år 2000. Det har vært alt fra strålende smeigevær til piskende regnvær. Men vi elsker fyrkonserten!

2000 Holum Eriksen Kvintett (DK)

Dette var første året vi forsøkte oss på noe så vilt som å arrangere konsert med jazzband ute på fyret. Det begynte å regne, og det hele så ut til å gå i vasken. Løsningen ble å sette opp en plakat på kaia, ringe rundt til de av publikum som vi kjente (ca. halvparten), og så arrangerte vi hele greia på Kafé Lindvedske! Greit nok.

2001 Terje Dragseth & Sigurd Køhn

Første regulære Fyrjazz ute på fyret med to fine kristiansandere, den rocka poeten Terje Dragseth og salige Sigurd Køhn. Vi har mange andre fine minner med Sigurd også fra årene etter, og ble like forferdet som alle andre da han forsvant med sin sønn under tsunamien i Thailand. Terje hadde med seg både kone, barn og barnevogn, og det var liksom første gang vi måtte bryne oss litt ordentlig på dette med allmenn tilgjengelighet.

2002 Jan Erik Vold & Kåre Virud

Med Bob Dylan på norsk på fyret med to kule fargeklatter i norsk poesi og musikk. Mer blues enn jazz, og Jan Erik lagde Arendalsvers på Hele folket må bli steine.

2003 Ole Paus

Klissvåt etter turen ut i krasse bølger tok Ole Paus det med et skeivt smil og en kjapp replikk. Første skikkelige publikumssuksess med ca. 1000 publikummere på fyret. Så vakkert at det er helt på kanten, sa han om stedet og publikum og det hele mens han kastet rundt seg med spissfindigheter og sarkasmer. Suveren Paus.

2004 Steinar Albrigtsen

Steinar satte publikumsrekord med 1500 mennesker og sjarmerte alle med sin elegante humor, vakre sang og verdens sløyeste bassist. Vakre sanger utrolig coolt sunget, og ustanselig tøysing med publikum. “Hei, se, der sitter kanskje min neste eks…”.

2005 Bjørn Berge

Bjørn hadde aldri spilt på et så stort sted før, men vi hadde rigget opp stort lydanlegg og Bjørn kjørte på. Den helt klart mest rocka fyrkonserten (eneste som vi har døpt fyrblues) så langt!

2006 Jan Eggum

En legendarisk konsert på fyret, med det aller deiligste smeigesommerværet; blikkstille og gørrvarmt, og et lass med ønskekonsertsanger fra Eggumen. For første gang arrangerte vi konserten på vestsida, siden det var så stille hav, og opplevde både et femtitalls badende under konserten (konsertbading) og et hundretalls båter liggende og flyte utenfor øya. Et utrolig minne.

2007 Anne Grethe Preus

Regnet truet men kom ikke. Det var allikevel nokså varmt og Anne Grethe var i kjempeslag. Alle de fine sangene kom på løpende bånd og sola viste seg så vidt helt der ute i vest på aller siste sang. Noen ganger er en millimeter nok.

2008 Sondre Lerche

Kanskje den kuleste artisten vi har hatt på fyret, med en fandenivoldsk attityde og ustoppelig bergensk humør og eleganse. Fra de stiligste salonger i New York til den ytterste øy: På strak arm. En stor artist!

2009 Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn var klar, men været slo seg helt vrangt og gitarene ble våte! Vi måtte flytte Lillebjørn, konserten og de 3-400 som allerede hadde rukket å komme seg ut til fyret, – inn til byen. Et legendarisk fullstappet telt. Men minneverdig konsert ble det, og bare halvannen time forsinket.

2010 Lars Lillo Stenberg

Lars Lillo Stenberg slo til i nydelig sommervær. La oss få gjengi Trond Avtjern (en av Lillo sine største fans) sine ord:

«Sommer, 24 grader, og herlig oppholdsvær. Dette er en dag som står i fyrets tegn. LilleTorungen fyr sitt tegn. Lille Torungen er et nedlagt fyr som ligger like utenfor Arendal. Det er 28,9 meter høyt, og ligger på en liten øy som lyder samme navn. Her er det hav og himmel på alle kanter. Dette er lokasjonen hvor man denne kvelden fant det for godt å plassere Lars Lillo-Stenberg på en scene med tre gitarer, og et elektrisk piano. Men han var dog ikke alene om å ta turen ut til Lille Torungen denne eftermiddagen;

Ved ankomst til Lille Torungen, var det mennesker så langt øyet kunne skue!
Og til de som kjenner meg; jeg hadde for anledningen på meg linser – så mitt falkeblikk kan for en gangs skyld enkelt falle i kategorien ”normalt syn”. Det vil med andre ord si at det faktisk var veldig mange mennesker til stede på fyret denne dagen. Tett i tett med godt humør, og jeg ble til og med overfalt av Agderposten idet jeg kom i land, og måtte snike meg unna ledende spørsmål om at jeg var Norges største deLillos-fan! Dette må jeg vel kunne si at er den konserten jeg har vært på som har hatt den mest spesielle settingen noensinne (…).

For øvrig fortjener også ”Racerbåt” litt ekstra oppmerksomhet. Denne sangen får alltid litt ekstra sting når den blir framført i en atmosfære som i dag. Og i dag gav den det lille ekstra, nettopp på grunn av atmosfæren og settingen. Arendal har fått til noe genuint bra med Canal Street og Lille Torungen!(…).»

2011 Silje Nergaard

Dette var en festival som var dypt preget av 22. juli. Men likevel virket Canal Street på mange som en trøst midt i en tung tid. Agderposten skrev:

«Festivalstarten på Lille Torungen, med Silje Nergaard og hennes to gitarister, blir som en overgang til en lettere stemning, mindre preget av bekymringer. Rundt 1.000 mennesker tar del i opplevelsen denne onsdags ettermiddagen.»

Det var en knall konsert. Konseptet var i gang. En slepen stemme i havgapet som var så stemningsfull at en gjøs.

2012 Kari Bremnes og Ketil Bjørnstad

VI GLEDER OSS STORT!

Del på: