Det var ingen tvil om hvilket svaberg som var det heiteste i den sørlandske skjærgården denne juli-ettermiddagen. Tuva og Valkyrien Allstars lokket til seg sommerglade mennesker i alle aldre, og Lille Torungen fikk atter en gang fikk vist seg fram som den unike konsertscenen den er.

Tuva er kjent for sin særegne stemme og flankert av sitt band bestående av trommer, bass og hardingfeler, maner hun frem alt fra såre folketoner til energiske rockelåter. De gjør sin egen greie, dette bandet. Med hell. Fra første tone kom frysningene på armene mine, til tross for den steikende sola som fikk svetten til å piple frem.

Til og med en lettere fortumlet måkeunge så ut til å nyte selskapet og musikken, den hoppet like godt opp i veska mi og der satt den og kikket meg inn i øynene en stund før den hoppet videre.

Fyrkonserten er et av festivalens store høydepunkt og en av grunnen til dette er nettopp totalopplevelsen dette arrangementet byr på. Mennesker som samles rundt en piknikkurv i havgapet, øya som omkranses av store og små fartøy som dupper lett i sjøen, badende barn, og i sentrum av dette finner vi musikken.

Valkyrien Allstars fikk gåsehuden frem, kroppene til å bevege seg og ikke minst: de tok oss med på en reise inn i våre forfedres musikalske tradisjoner både gjennom toner og tekst. Samtidig som de klarte å risse seg inn i nåtiden med et lydbilde som er helt og fullt deres eget.

Det var ikke bare jeg og måkeungen som fant hverandre der ute i havgapet. Til tross for såre bakender etter harde svaberg ønsket publikum seg mer av Tuva og bandet, og fikk klappet seg til et forrykende ekstranummer og heller ikke da så det ut til at verken artister eller publikum lengtet tilbake til land. Et helt år til neste gang, kan det være nødvendig – dette er jo livet!

Hilsen Linda Sætra 

Foto: May Elin Aunli