Franje gir korte små forestillinger som er merkelige og gøyale på samme tid. Selv sier de at de starter med en ide, forvandler den og setter den litt uferdig ut i livet – nettopp for å bevare det innovative. Det er dette litt sprø men også alvorlige som grep oss i fjor. Det er ikke ofte en mangler ord, men i dette tilfellet kan vi bare si at dette må oppleves. Det er nå fjerde året vi inviterer denne troppen av kreative performance kunstnere til oss. Sjekk hjemmesidene våre, Facebook eller Twitter – plutselig vil små forestillinger fra Franje annonseres!

Det er nå fjerde året vi inviterer denne troppen av kreative performance kunstnere til oss. I år har allerede 30 norske og internasjonale kunstnere innen musikk, dans, teater og billedkunst meldt sin ankomst i Arendal under Franje festivalen. Over 15 forskjellige forestillinger og kunstinstallasjoner skal fylle gatene og Kilden Arendal fra 23.- 26. juli. Franje festival startet som et festivalkonsept i den nederlandske byen Amersfoort i 2006.

For fjerde år på rad får Arendal sin egen kunstfestival som tilleggsfestival til Canal Street.

Siden 2011 har publikum kunnet oppleve rare krumspring, kunstinnstallasjoner og forestillinger i gatene og på Kilden under Canal Street i det som er et nederlandsk festivalkonsept, Franje. Konseptet tar for gitt at kunstnere som har brukt mange år på å utvikle seg innen sitt felt har nok integritet til selv å vite hva som er verdt å presentere for et publikum. Det oppfordres også til interaksjon og samtale med publikum og sånn sett er festivalen et lavterskel tilbud som ufarliggjør samtidskunsten for nye publikummere. Kunstnerene velger selv om de ønsker å ta betalt for forestillingen sin, men i praksis er festivalen gratis å delta på for publikum. Franje mener at alle er artister, de diskriminerer ikke, men vil la alle uavhengig av profesjon eller sjanger bidra. Denne åpenheten er kanskje svaret på alle rarietetene, snurrepiperiene og underlige ideene de setter ut i livet.

Festival Franje startet i den nederlandske byen Amersfoort i 2006 og har siden da vært et fast innslag der under teaterfestivalen Spoffin, i tillegg til å ha gjestet byene Utrecht, Potsdam og Arendal. Til Arendal kom festivalkonseptet via lokale dansekunstner Signe Alexandra Domogalla, i 2011 har siden hatt et tett samarbeid med Canal Street og Arendal Kommune (Kilden).

I Arendal har vi hele tiden jobbet med å fundere festivalen i lokalbefolkningen. Vi oppfordrer lokale kunstnere til å delta og vi har hele tiden basert oss på bruk av lokale vertsfamilier for å huse de kunstnerne som kommer utenbys fra. Si fra hvis dere vil være vertsfamilie!

Se: http://www.franje.nu/