Fredagskvelden på jazzhotellet Clarion Hotel Tyholmen åpner med et friskt pust fra en gjeng unge lokale musikere.

«Fastland», som ble invitert til Canal Street etter å ha gått av med en knusende seier i den tradisjonelle band stand-konkurransen på festen som arrangeres for våre frivillige i januar, består i kveld av Anne Gundersen og Hanne Jacobsen (vokal), Vetle Andre Skåli (gitar/tangenter), Christoffer Løvdal (trommer), Niklas Mæle Gjeisklid (gitar) og Hanna Skjerdal (bass).

Først ut er en småfunky låt som vi vel kan si ligger i «west coast»-sjangeren – nemlig Gnarls Barkleys «Crazy». Bandet låter tight og presis, alt under kontroll. Kristiansen har en stemme som kler dette bandet veldig bra. Gjeisklids gitarsolo er så smakfullt tilbakelent – med akkurat rette «knekk» i tonen. Herlig! Han kan kunsten å holde tilbake og ikke overspille!

Neste låt ut er «I’m Coming», som er skrevet av vokalist Anne Gundersen. Flott låt som går «rett i øret»!

Mere egenkomponert materiale følger:
Vetle André Skåli har laget en kul jazzrocklåt som åpner med et kult tema i 7/4-takt. Han tar melodilinja bak tangentene. Det hele sitter som støpt og minner meg rent umiddelbart litt om legender som Dave Grusin. Vokalistene har imidlertid også en viktig rolle med «aaah»-koring midtveis i låta. Vi får også noen snertne unisone løp mellom Skjerdals bass og Gjeisklids gitar. Dette er et avansert stykke musikk, og når jeg hører bandet skulle jeg tro det var langt eldre og mer erfarne musikere jeg hørte på!

Bla i bilder:

2019 - Fastland

Neste låt er en herlig swing-poplåt skrevet av Hanne Jacobsen, også denne sikkert og stødig fremført og godt formidlet.

Siste låt heter «Dr.Funk» av The Main Squeeze, og jada – dette «funker» i dobbel forstand! Vokalene sitter kjempebra og samspillet i resten av kompet er det ingenting å si på. Kul «call & response» soloutveksling på gitarene mellom Gjeisklid og Skåli.

Men heisann, festen var ikke over! For som ekstranummer gjør bandet en av de artigste coverversjonene av The Beatles’ «Come Together» jeg har hørt. Her er det ikke bare en svær tung groove i kompet, de har jammen også flettet inn noen svært smakfulle akkordprogresjoner i slutten av versene som jeg tipper Lennon og McCartney gjerne skulle hatt dengang de skrev låta… Skåli gjør en fin solo. Det minner om Mike Stern, dette! Løst og ledig. For en finale!

Dette var et egentlig for kort, men fantastisk artig første møte med en gjeng unge musikere. Gleder meg til å høre mer! Deilig å reise hjem senere i kveld i full overbevisning om at god og ærlig musikk er i trygge hender for fremtiden!

TUSEN TAKK, FASTLAND!

Tekst: Trygve Knudsen
Foto: May Elin Aunli