Det ble en helnorsk aften på Sam Eydes plass torsdag. Med Halie, Black Debbath, Gåte og DeLillos kunne publikum velge og vrake blant helstøpt norsk musikk. For en luksus!

Imponerende nykommer

Popkometen Halie åpnet konsertopplevelsen på Sam Eydes plass denne varme sommerettermiddagen. Som nytt stjerneskudd fra Bergen, har hun blitt lovprist av både publikum og anmeldere og hun lot ikke anmeldelsene stå til skamme.

Med melodiøs pop og fengende rytmer fanget Halie umiddelbart oppmerksomheten til publikummet som hadde møtt frem til konsertstart. På oppfordring kom de helt frem til scenen hvor de fikk førsteklasses plassering til å høre Halies egne låter, inkludert ‘Youth’, ‘Not Yours’, ‘Holiday’ og ‘Echo’.

Se bildene på flickr:
2019 - Halie

Og – basert på hvordan publikum nynnet med – likte de tydeligvis det de hørte. Til tross for sine unge alder og korte karriere, fremstod Halie, eller Hannah Emilie Grung som hun egentlig heter, like sympatisk og sjarmerende som enhver annen etablert artist.
Halie stiller seg trygt i rekken av andre nye popkometer som Sigrid og Aurora. Og til dem som enda ikke hadde kommet til Sam Eydes plass: her gikk dere glipp av en nyhet!

Humor som virkemiddel

Overgangen fra Halie til Black Debbath var kanskje like stor som aldersspennet på artistene, men hva gjør vel det? For med denne gjengen var entreen deres verdt hele summen for inngangsbilletten alene. Med sine lårkorte shorts, vester og cowboystøvler etterlot gjengen lite til fantasien der de vrikket seg inn på scenen til mye latter fra publikum.

Og enda bedre skulle det bli. Black Debbath, som er kjent for sine tunge riff og tekster med humoristisk og politisk undertone, sparket også denne kvelden sparket til både høyre og venstre i samfunnet. De fremførte gamle slagere som ‘1001-1002-1003’, ‘Den femte statsmakt’ og ‘Pils’ i tillegg til låter som ‘Følelsesmessig inkompetent’ fra det siste albumet Barsk Norsk metall.

Se bildene på flickr:
2019 - Black Debbath

Som vanlig med denne gjengen var det også mye påfunn underveis. Med et motorsykkelstativ som røykmaskin og hoppestokk på scenen var underholdningsverdien også høy denne kvelden. Latteren satt løst blant publikum, som stemte i og fulgte alle oppfordringer fra scenen.
Og det var ikke bare melodier som kom derfra. I tillegg til reprise av tre sketsjer fra Arendalsrevyen 1992, ble det også avholdt rockequiz med kanskje Norges tørreste humor. Inkludert i leken var også ‘20 kjappe’, en spørsmålsrunde hvor alle svarene var… ja, nettopp ‘Arendal’.

Oppfordringen på slutten var kanskje oppsummerende for bandets eminente blanding av humor og alvor: «Ha det bra! Husk å ta lang utdannelse! Og ikke ta opp for mye lån!»

Energisk og eksplosivt

Etter humor kom alvor. Folkerockerne i Gåte viste seg frem for Arendal idet sola gikk ned. Og Gåte hadde publikum i sin hule hånd fra start. Med folketoner kombinert med hard rock, ble det eksplosivt.

Gunhild Sørlis forheksende stemme sammen med bror Sveinungs felespill trollbandt publikummet. Det virket som om Gåte drev publikum fra høyde til høyde med hver låt der de opptrådde med en energi av en annen verden.

Alle på scenen utstrålte en vilje og besluttsomhet i alt de foretok seg, enten det var dans, hopp, felekasting eller andre magiske triks. Og publikum lot seg bli forhekse til sanger som ‘Stolt Solvår’ ‘Sjå attende’, ‘Isalilja’ og ‘Bendik og Årolilja’.

Se bildene på flickr:
2019 - Gåte

Gåte, som i 1999 ble startet av søsknene Gunhild og Sveinung Sørli opptrådde også sammen med Magnus Robot Børmark, Jon Even Schärer og Mats Paulsen. Dette er andre gang Gåte gjester Canal Street. Sist var i 2010 og etter det har bandet blant annet hatt en lengre pause. Det var derfor godt å se et så forrykende show når de har returnert. En liten gitarsolo fra Magnus Børmark, vel plassert oppi et av plassens mange trær, hørte også med (til sikkerhetsvaktenes store fortvilelse).

Alt i alt var den en imponerende forestilling for både øret og øyet. Man skulle tro at trolldom hadde blitt sluppet løs. Det var bare Gåte. Men det er så langt fra ‘bare’ som du kan komme…

Strålende solid

Og om ikke popkometen, satiren eller folkerocken falt i smak, så var det bare å vente. Og når man venter på noe godt så venter man ikke forgjeves. Med Lars Lillo-Stenberg i spissen, entret deLillos scenen akkurat i tide og var klare for å erobre Arendal.

Selvsagt var publikum var med fra første stund. ‘Glemte Minner’, ‘Ut’ og ‘Kokken Tor’ medførte gjenkjennende nikk og taktfast synging på Sam Eydes plass. Gjengen i DeLillos har et repertoar å velge mellom som mange andre norske band bare kan drømme om.

Gruppen, som et av de fire store norske rockegruppene, har dominert poplistene i mer enn 30 år og klarte selvsagt å dominere publikum i Arendal også. Og det var ikke bare frontfigur Lars som sang. Også Lars Fredrik Beckstrøm og Lars Lundevall fikk sine låter, akkompagnert av trommeslager Øystein Paasche.

Se bildene på flickr:
2019 - DeLillos

Og når mørket senket seg for alvor passet det bra med ‘Hjernen er alene’. Men det varte ikke lenge. Med slager på slager fikk de nemlig dratt med seg publikum videre på allsang – ‘Finnes det en Kvinne’, ‘Min beibi dro av sted’ og selvsagt ‘Neste sommer’. I tillegg fikk alle båtelskere på Sørlandet sin egen nye favoritt da gjengen fremførte ‘Maritim lykke’.

En strålende opptreden ble mesterlig avsluttet med ‘Suser av gårde’, først rolige toner på piano etterfulgt av mer tempo på gitar. Som ekstranummer kom klassikerne ‘Smak av Honning’ og ‘Tøff i pysjamas’. Gjengen er så rutinerte at selv når man synger feil på scenen så blir det rett likevel. Og publikum tilgir så gjerne, hva kan man ellers gjøre med en så sjarmerende gjeng?

Tekst: Marie G. Eide
Toppbildet: Mariel Dæhlin Johnsson