Med tryllekunstnere på scenen, et forhekset publikum og en gåtefull tåke, ble årets konsert på Merdø et eventyr for alle.

De vel 2 500 fremmøtte fikk oppleve en litt annerledes konsertarena enn de fire foregående årene da en tykk havtåke omkranset øya i havgapet. Men for en eventyrlig musikkopplevelse det skulle vise seg å bli.

Vamp entret scenen med en ny sang om sin hjemby, Haugesund. «Byen ved havet» ga en rolig start på konserten, men det skulle vise seg å ikke vare lenge. Fengende rytmer i flere sommerlåter, blant annet «Juli», «13 humler», «Ba» og «Denna sommeren», tok snart over. Da ble man simpelthen nødt til å tromme med fingrene (eller det man måtte ha for hånden).

Et lekende samspill

Dette var undertegnedes første konsert med Vamp og det ble en solid introduksjon til bandet live. Vamp anno 2019 består av Øyvind Staveland («Vampgründer»), Jan Toft (vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter), Odin Staveland (låtskriver og musiker), Kjetil Dalland (musiker, produsent), Stian Tønnesen (gitarist, mandolin, tenorbanjo) og Lars Eirik Støle (tangenter).

Bandmedlemmene ga tydelig uttrykk for at de koste seg sammen på scenen med sitt glitrende samspill og tidvis ertende lek med instrumenter. Når de fleste i bandet spilte minst to instrumenter hver og skiftet mellom dem så lett som ingenting, var det tryllekunstnere vi opplevde på scenen. Og for en magi de skapte på Merdø! Det er ikke bare tempo og rockefoten som fikk sitt denne ettermiddagen. Vamp, med sine fabelaktige vokaler, fremførte også mer såre sanger, deriblant «På bredden».

God blanding

Vamp rakk gjennom 21 låter på de vel 90 minuttene de stod på scenen. Med «Amilia» og «Kaspar og den gamle» fikk Vamp vist hvorfor de har klart å gi ut fjorten album, og motta fem Spellemannpriser. Og hvem trenger vel KORK (Kringkastingsorkesteret) når de seks gutta fremfører «Kim Du Nå Va» så feiende flott på egen hånd? Et par drypp av regn gjorde sitt til stemningen.

De fremførte også tekster av blant annet dikteren Helge Torvund («Støypt i rav») og forfatteren Lars Saabye Christensen («Det roliga regnet»). Med «Hjerta Mitt» fikk Vamp vist at de kan klarer fint å introdusere nye fengende låter selv mot slutten av en konsert. Og publikummet, som må ha vært mellom 5 og 85 år, tok varmt imot. De ble belønnet da Vamp avsluttet med «Tir n’a Noir» til hjertelig allsang. Og med en kort tur av scenen, mye taktfast applaus og iherdige rop om ‘Ein te – ein te’ kom det folkekjære bandet ut igjen og fikk hele publikum til å reise seg og danse med til «Liten fuggel» og ikke minst «Månemannen». Perfekt låt til å avslutte en mystisk og magisk ettermiddag.

Tekst: Marie Garmannslund Eide
Foto: Bjørg Fossli, Marius Holthe Riis, Fredrik Opheim og Elin Solbø Sunnarvik

Se enda flere bilder på flickr:


2019 - Vamp