En bauta i norsk musikkliv er gått ut av tiden. Paolo Vinaccia døde fredag 5. juli, etter å ha levd i et tiår med alvorlig sykdom.

Italienskfødte Vinaccia kom til Norge på slutten av 1970-tallet, og har siden den gang medvirket på over hundre plateinnspillinger. Han har arbeidet med musikere som Knut Reiersrud, Bendik Hofseth, Ståle Storløkken, Bugge Wesseltoft, Eivind Aarset og Arild Andersen. Han har fått flere priser for sitt virke, senest Oslo Jazzfestivals hederspris «Ella-prisen». De skriver:

Paolo Vinaccia kan nesten oppfattes som en trollmann når han sitter bak trommene. Han har spilt med hundrevis av musikere, og vært med på utallige innspillinger i mange forskjellige sjangre. Hans råhet, hudløshet og rytmiske ekvilibrisme er unik.

Vinaccia har en lang historie over flere år hos oss i Canal Street. I 2006 komponerte han og Terje Rypdal det fantastiske bestillingsverket «Landkjenning», bygget på en grunnmur av lydopptak fra byen og fremført i Pollen med mannskor på Colin Archer-skøyter. Bestillingsverket var en gratiskonsert i gave til byen i anledning Canal Streets 10-årsjubileum. Faksimile fra Agderposten.

Han har og blant annet deltatt på Bugge Wesseltofts «Arendal sessions», med workshops på formiddagen og konserter på kvelden.

I intervju har han selv uttalt: – Jeg spiller til det ikke er noe igjen, og det gjorde han da også virkelig. Helt til det siste var viljen og optimismen tilstede, og troen på at det skulle bli et nytt arendalsbesøk nå i sommer var stor. Slik skulle det dessverre ikke bli.

Vi i Canal Street minnes en stor musiker og sier takk for alle de magiske øyeblikkene.

Bestillingsverk Vinaccia

Bildene er fra «Arendal sessions» i 2015. Bildet under viser Vinaccia i samspill med Bugge Wesseltoft, Shri Shiram og de lokale musikerne Tom Rudi Torjussen, Ole Kelly Kvamme, Rasmus Solem og André Kassen, foto ved Espen Wang Johannesen. Bildet i toppen er ved Birgit Fostervold.

Arendal sessions 2015