Progrock på jazzscenen? Hm. Ja hvorfor ikke? Vi har vært borti det før – Elephant 9, Needlepoint med fler – og inspirert av deilige 70-tallsprog’en og herlig løssluppen sjangerblanding, er dette absolutt noe for jazzfans også. BRESK er virkelig et utrolig spennende bekjentskap!

(foto: Annette Hveem Narum)

Inspirert av progklassikerne som The Six Wives of Henry VIII av Rick Wakeman og Bo Hanssons Lord of the Rings har progtrioen Bresk laget et konseptalbum om maleren Peder Balkes dramatiske liv. Albumet A Journey Through the Life of Peder Balke 1804–1887 er verdt å oppleve. Her får vi det live! Bresk bruker progrockstilen fra gullalderen tidlig på søttitallet til å ta oss inn i historien til en av våre største kunstnere uansett uttrykk og epoke. Det veksler mellom stramt arrangerte låter som Sailing the Northern Coast og Napoleonic Wartime Overture og løsere komposisjoner fulle av villskap, som The Fire hvor det beskrives hvordan Balkeby går opp røyk. Inntrykkene formidles musikalsk med det klassiske soundet av gammel Hammond, clavinet og Moog i samspill med sjangertro bass og trommer.

Peder Balke var fattiggutten som vokste opp på Helgøya midt i Mjøsa og gjorde en etter tidas målestokk usannsynlig klassereise. Revolusjon, tilbakeslag og utfordringer lurte som regel rundt neste sving, men på høyden fant Balke tonen med den franske kongen og Balkes arbeider er den dag i dag utstilt i Louvre i Paris.

Bresk består av unggutten Peder Narum (trommer) som har med seg to ringrever fra vårt nasjonale musikkliv, henholdsvis faren Lars Christian Narum (Hellbillies, Narum, Heigh Chief, Nickels & Dimes) på tangenter og onkelen Jon Anders Narum (Narum, Espen Lind, Nickels & Dimes) på bass. En smakebit fra øving, og dere skjønner sikkert hvorfor vi mener at dette går rett inn på jazzhotellet:

Canal Street program – foreløpig line-up:

Onsdag 27. juli

  • Hove amfi: Bjørn Eidsvåg // Stein Torleif Bjella
  • Jazzhotellet Clarion Hotel Tyholmen: Poesi & musikk REM & REM // Karl Bjorå group
  • Arendal kulturhus hiphop-scenen: TBA // Kamelen
  • Arendal kirkegård: Sondre Lerche

Torsdag 28. juli

  • Hovedscenen Sam Eydes plass: Hannah Storm // Erlend Ropstad // Madrugada
  • Jazzhotellet Clarion Hotel Tyholmen: Hilde Louise Asbjørnsen & Guro von Germeten // Bresk

Fredag 29. juli

  • Hovedscenen Sam Eydes plass: Sol Heilo // Bo Kaspers Orkester // Aurora

Lørdag 30. juli

  • Båtreppen Hisøy: Jonas Alaska // Fadnes

Billettsalget er i full gang!