Vi har gleden av å ønske velkommen til legendenes festkveld! Irske The Dublin Legends (The Dubliners), Norges rockekonge Åge Aleksandersen og de norsk-svenske rapcore-pionerene Clawfinger!

(foto Åge Aleksandersen og Sambandet: Marthe A. Vannebo)

Selveste Åge tilbake til Canal Street! Clawfinger tilbake! Og for første gang selveste The Dublin Legends. Litt av en begivenhet – det er bare å glede seg til en virkelig stoor fredagskveld!

ÅGE ALEKSANDERSEN

Åge Aleksandersen

Vokalist, gitarist og komponist – Åge Aleksandersen er av mange regnet for å være Norges ukronede rockekonge. Han var den første som ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2011 (sammen med a-ha og Jokke & Valentinerne), og er en av de som har solgt mest i norsk musikkhistorie. Han er også mannen bak det som er blitt omtalt som den norske populærmusikkens nasjonalsang: «Lys og varme». Så stor betydning har denne sangen hatt, at Aleksandersen karakteriseres som en nasjonalskald på linje med Alf Prøysen. I tillegg til å ha komponert en rekke av de mest kjente poplåtene i norsk musikkhistorie, er Åge kjent som en mann med et brennende politisk engasjement. Han evner å være nådeløst ærlig og personlig i sine sanger, samtidig som han klarer å verne om sin familie og sitt privatliv.

Åge var et lovende sportstalent i sin ungdom. Han ble kretsmester i både fotball og hopp, og fikk beskjed av dirigenten i skolekorpset at han var umusikalsk. Han sluttet i korpset, kjøpte seg gitar, lyttet til Radio Luxembourg og ble i 1965 medlem av rockebandet Mads Incorporated. Dette bandets største meritt var å vinne Namdalsmesterskapet i pop. I 1967 dro Åge til Oslo for å gå på telegrafskolen. Her begynte han å skrive egne sangtekster, på engelsk. Tilbake i Namsos etter delvis gjennomført plikttjeneste i slutten av 1968, ble Åge medlem av bandet Whoopee Choop. Så ble det Prudence, og deretter gikk han solo med eget band. Resten er historie, som man sier. Til Canal Street kommer han med sitt glitrende band SAMBANDET.

CLAWFINGER

Clawfinger

Clawfinger er endelig tilbake! Dette utrolig energiske rapcore-metall bandet, med samfunnskritiske tekster og en knallsterk attityde, har blitt kalt Europas svar på Rage against the Machine… Heldigvis holder de fortsatt stilen og energien!

Norske Bård Torstensen og Erlend Ottem fra Arendal reiste på slutten av 1980-tallet til Sverige for å arbeide på Rosegrove sykehus i Stockholm. Der traff de Zak Tell og Jocke Skog, som også arbeidet der. Nordmennene hadde begge spilt i rockebandet Theo, mens svenskene var opptatt av rapping og hiphop. Sammen startet de Clawfinger, et band som ble blant de første til å slutte seg til rapcore. Ganske kjapt kom en tredje arendalitt, André Skaug, med på bass, mens Erlend forlot bandet i 2003. Bandet har ofte fokusert på politiske og anti-rasistiske budskap. Musikalsk er de kjent for å ha melodiøse men samtidig brutale sanger. Da Clawfingers første album ble sluppet i 1993 fikk bandet masse oppmerksomhet, spesielt i Europa – og som en følge av hvor store de ble fikk de åpne for kjente band som Anthrax og Alice in Chains. Og faktisk hadde Clawfinger et etter hvert nokså kjent band som supportband på en av sine tidlige turneer: Rammstein.

Clawfinger vant i 2008 publikumsprisen Golden Spinning Top, etter sin opptreden på den polske festivalen Przystanek Woodstock. De ble spesielt invitert tilbake i 2009, da hadde festivalen 400 000 besøkende, hvor 100 000 så Clawfinger spille. I 2017 spilte de på Europas største metallfestival Wacken Open Air i Tyskland for ca 70 000! Det gjorde det så bra at de ble invitert tilbake året etter.

THE DUBLIN LEGENDS

The Dublin Legends

Gled dere til en kveld i selskap med musikalske legender og velkjente klassikere! Whiskey in The Jar, Dirty Old Town, The Wild Rover, Seven Drunken Nights, The Rare Auld Times, Finnegan’s Wake, Molly Malone, The Monto, Hand Me Down Me Bible, The Irish Rover, Black Velvet Band og mange, mange flere. Allsangfaktoren er betydelig, for dette er også folkekjære sanger for mange i Norge.

Opplev legendene i irsk folkemusikk – Sean Cannon, Shay Kavanagh, Paul Watchorn og Gerry O’Connor – når de under navnet The Dublin Legends viderefører arven etter The Dubliners, som ble oppløst da «Banjo» Barney McKenna dessverre døde. Sean Cannon har vært medlem av The Dubliners i nærmere 30 år, mens Watchorn, Kavanagh og banjovirtuosen Gerry O’Connor, med kallenavnet «Super Sub», er litt ferskere medlemmer.

Tilbake i 2012 feiret The Dubliners 50-årsjubileum i musikkens tjeneste og mottok en Lifetime Achievement Award fra BBC Radio 2 Folk Awards, som ble oppfulgt av en fullstendig utsolgt UK-turné. Etter turneen besluttet John Sheahan at det etter 50 år på landeveien var på tide å stige av bussen for en velfortjent pust i bakken. Under navnet The Dublin Legends har de øvrige bandmedlemmene Sean Cannon, Shay Kavanagh, Paul Watchorn og Gerry O’Connor bestemt seg for å videreføre den musikalske arven, som ble grunnlagt av Ronnie Drew, Luke Kelly, Ciaran Bourke, Barney McKenna og John Sheahan tilbake i 1962. «It’s too late to stop now», sa Barney en gang. Sean, Eamon, Patsy og Gerry har tatt de vise ordene til seg.

Sean Cannon – vokal, gitar, Gerry O’Connor – banjo, fele, perkusjon, Paul Watchorn – vokal, banjo, bodhran, Shay Kavanagh – vokal, gitar

Hovedscenen Sam Eydes plass, fredag 28. juli kl. 18–23.30
THE DUBLIN LEGENDS (IRL) – ÅGE ALEKSANDERSEN – CLAWFINGER (SE)
VELKOMMEN til en superkveld!

Foreløpig, heftig, line-up for Canal Street 2023

Hovedscenen Sam Eydes plass onsdag 26. juli fra kl. 17
LOKANDER // SIMEN STEINKLEV // CAPOW x 2G // BEATHOVEN

Hovedscenen Sam Eydes plass torsdag 27. juli fra kl. 18
ROCKEBANDET ÆNDAL // T.P. ALLSTARS // NEED MUSIC & BLÅSEMAFIAN // KLOVNER I KAMP

Hovedscenen Sam Eydes plass fredag 28. juli fra kl. 18
THE DUBLIN LEGENDS (IRL) // ÅGE ALEKSANDERSEN // CLAWFINGER (SE)

VELKOMMEN til en superkveld – billettsalget er i full gang!