Britt-Synnøve Johansen

ALT DU KAN FINNE I EN MØRK SALONG. De siste 20 årene har Britt-Synnøve Johansen sunget mye Edith Piaf, oversatt til egen karmøydialekt. Hun har sunget mye annen dramatisk musikk også – på karmøydialekt. Argentinsk tango, produsert av Janove Ottesen. Sigøynermusikk med Gjertruds Sigøynerorkester. Skummel, spellemannsprisnominert barnemusikk med «Skakke sanger».

(foto: Håkon Nordvik)

Men hele tiden har hun lett etter noen som kunne skrive nye sanger inspirert av den franske chanson-tradisjonen. Sterke, vare, vakre og tidløse melodier som kunne stå til Johansens egne tekster. Tekster som er fulle av liv, kjærlighet, melankoli og dramatikk. Musikk som kunne stå til hennes stemme, spenne fra det helt sarte til vokalmessige eksplosjoner.

Så møtte hun Ragnvald Wernøe, konservatorieutdannet komponist, arrangør og musiker fra Bergen. Han har bakgrunn blant annet som produsent for BIT20 Ensemble (1993–1998) og leder for Ny Musikk Bergen (1996). Wernøe har skrevet musikken, Johansen tekstene. Sammen har de komponert et album med helt nye, norske sanger – men med klare referanser til tidløs, fransk musikk.

Musikken på «Mørk salong» er lysere enn tittelen tilsier. Med inspirasjon i den franske chanson-tradisjonen som ofte er dramatisk og graver dypt, er det et mørke her, men det overordnede budskapet på utgivelsen er håp. Som teksten på tittelkuttet lyder: «Drømmer leves aldri forgjeves dypt i en mørk salong».

«Mørk salong» tar publikum med fra kabaret til soaré, fra glede til sorg, lys til skygge. Alt en kan finne i eget liv. Alt en kan finne i en mørk salong.  Innspillingen er gjort live i studio med musikere som elegant følger Johansens temperament. «Mørk salong» har et nært, akustisk og organisk lydbilde. Du hører hammeren som slår mot pianostrengen, ritsjet når gitaristen bytter grep, Britt-Synnøve som trekker pusten. Dette er levende musikk på en innspilling som lever. Et uttrykk som Britt-Synnøve og Salongorkesteret i høyeste grad har med seg på scenen også.

Salongorkesteret live:

  • Rasmus Solem: piano
  • Magnus Rød Haugland: kontrabass
  • Vidar Kenneth Johansen: klarinett
  • Allan Vigre: gitarer og andre strengeinstrumenter
Del på: