Tord Gustavsen trio

Tord Gustavsen er tilbake i trioformat, med ny bassist og ny vinkling på den melodiøse og ettertenksomme jazzen som har fengslet lyttere over hele verden.

Tords trio-album fra 2003 til 2007 – «Changing Places», «The Ground» og «Being There» – fikk oppsiktsvekkende respons fra både publikum og kritikere, og trioen opplevde som første band noensinne å få et instrumentalalbum på første plass på VG-lista i Norge. Musikkanmeldere verden over så spesielle og sterke kvaliteter i Gustavsens spill og i trioens særegne, ladede minimalisme og nedstrippede skjønnhet.

Etter dette har Gustavsen gitt ut fire sterke album i andre formater, og et nytt trio-album i 2018, i tillegg til sideprosjekter med bl.a. Solveig Slettahjell, Kristin Asbjørnsen og koret SKRUK, samt arbeid som kapellmester og musikalsk leder.

Han har vunnet Spellemannsprisen og NOPAs Musikkpris for beste populærmusikalske komposisjon, og mottatt tallrike andre kritikerutmerkelser.

Tord Gustavsen trio 2016

Hans album fra 2016, med den afghansk-tyske vokalisten Simin Tander, vant «Jahrespreis der Deutschen Shcallplattenkritik» som et av årets 12 beste album i Tyskland uavhengig av sjanger.

Tord har turnert aktivt i store deler av verden og spilt på festivaler og i konserthus fra California til New Zealand. Nå re-lanseres Tord Gustavsen Trio med den profilerte bassisten Steinar Raknes som nytt medlem i tillegg til trommeslager Jarle Vespestad, som har vært med på alle utgivelsene. Steinar bringer sin egen form for virtuose fundamenter og sterke solistiske innslag inn i trioens etablerte univers, og beriker helheten med nye musikalske lag.

Tords stadige søken etter den rene og vakre tonen i hver strofe som spilles, er blitt et sterkt varemerke. Med utsøkt følsomhet og intenst samspill leverer denne trioen melodiøs og kreativ kammerjazz. Repertoaret er en musikalsk dialog mellom Tords originalkomposisjoner, salmetoner og frie improvisasjoner. Musikken er blitt omtalt som «ordløse salmer» eller «abstrakt gospel». Alt finner sin naturlige plass i det nye, men gjenkjennelige Tord Gustavsen-universet – et univers der den sterke melodien leder an, og den meditative tilstedeværelsen bestemmer hva som skjer videre.

Utvalgte kritikersitater:

“a trilogy [that] could be the most essential jazz document of the last ten year. Sublime.”
(The Independent, UK)

«a stunningly beautiful recording. .. draws the listener in so completely – making us
consider each note, each small gesture in its ethereal, shimmering whole .. nothing less than
magical.»
(Downbeat, USA – 4 1/2 of 5 stars)

«.. a delicious collage of hypnotic grooving, softly stroked gospel themes.»
(The Guardian, UK)

«every note is perfectly placed»
(The Times, UK)