For sjette år på rad arrangeres Understreet, festivalens talentscene hvor vi får gleden av å se og høre unge, dyktige musikere fra sørlandet. I år er arrangementet lagt til kafé no9, idyllisk beliggende ved bryggekanten på Tyholmen.

I tillegg til å få muligheten til å opptre for et festivalpublikum, vil disse unge talentene også bli vurdert av en fagjury som legger vekt på “egenprodusert musikk, tekniske og improvisatoriske ferdigheter, kreativitet, originalitet og fremføring”. Mot slutten av Canal Street kåres en vinner som premieres med å få opptre under neste års festival! Av tidligere vinnere kan nevnes Synne Sanden og Wang

Til tross for upåklagelig sommervær var det svært mange som hadde funnet veien til no9 i dag og plassert seg forventningsfulle foran den intime scenen. Først ut i år var Julie Guddal. Med egenproduserte låter, nydelig stemme og solid sceneopptreden leverte hun en imponerende åpning av Understreet 2014! Felles for flere av artistene er at de allerede har fått vist seg frem på forskjellige arenaer, som Ungdommens kulturmønstring. Så også for vokalist Elise Sløgedal fra Birkeland. Sammen med Martin Stapnes på gitar fremførte hun coverlåter av bla Adele, og avsluttet med en flott versjon av “Imagine”, akkompagnert av sin far på piano.

Bandet “Homebird”, også fra Birkeland, med to av tre medlemmer fra Dahlske videregående skole, løftet stemningen ytterligere og fikk både unge og litt eldre jenter til å trekke på smilebåndet med sin “Higher Love”.Bjærn Olav Hartvigsen (vokal), Finn Kristian Hartvigsen (gitar) og Martin Stapnes (gitar/bass) sto trygt på scenen og sjarmerte et begeistret (og til tider lett fnisende) publikum!

Helt strålende var det at vi avslutningsvis i dag fikk oppleve et ungt jazz-band fra Kristiansand. “Randys terrasse” (fordi “det er der vi øver for tiden”) består av Johanna Tiedje (vokal), Andreas Randøy (piano), Thomas Winnæs (bass) og Jonas Pedersen (trommer). Artistene er elever ved Vågsbygd videregående skole og spiller standard jazz- og coverlåter. Blant annet ble vi servert en herlig variant av “Faith” (orig. George Michael).

Jeg opplever alltid en form for ydmyk spenning i møtet med disse fantastiske, unge musikerne, det er et imponerende vidt spekter av sjangre og talenter som kommer for dagen. Og det var ingen tvil om at sommersola med fordel kunne vente et par timer i dag; både artister og publikum var med all grunn tydelig fornøyd etter årets første dag av Understreet. Juryen sliter desto mer tenker jeg, for allerede i morgen er det duket for nok et knippe unge, talentfulle sørlendinger på no). Vi ses der kl 13!

 

Foto: Gerrick Robinson