Etter den forrykende åpningskonserten Arendal session 2015 i går, var forventningene til kveldens konsert skyhøye.

Bugge Wesseltoft hadde i kveld med seg Wolfgang Muthspiel på gitar og Dhafer Youssef på oud og vokal.

Mange var det som hadde fulgt oppfordringen om å komme og oppleve disse musikerne sammen og selv om Store Torungen ikke er den mest intime scenen, var publikumstallet bra og musikerne fylte såvel scene som sal.

Konserten startet følsomt og vart – med et lydnivå i skarp kontrast til nivået på utescenen på Sam Eydes plass.

Kveldens reportoir besto i hovedsak av egne komposisjoner og en og annen standardlåt.

Dette er musikere som kjenner hverandre og som tydelig setter pris på hverandre. De spiller sammen på hver sin måte på sine strenger – de måler krefter, de egger hverandre, de lager dramatikk og de omfavner hverandre kjærlig i et felles lydbilde.

Stemmen og vokalen til D. Youssef blir et ekstra instrument i trioen. Han bruker ulike teknikker for å få fram ulike klanger i stemmen – den er kraftig klangfull, blir nasal med ekstra ressonans og er utrolig uttrykksfull.

Musikerne gir hverandre plass i et felles lydbilde og de bygger videre på hverandres innspill. Det blir voldsomme akkorder, runde gitartoner og smektende og vemodige toner fra oud’en.  De freser opp tempo og fingrene flagrer.

Vi får et bemerkelsesverdig møte mellom gitar og oud. Hvem skulle ha trodd at det ville være så vakkert ?

Trøstende, eggende og dramatiske historier formidles gjennom vokal og de ulike strengeinstrumentene.

Gitaren trakteres som bare en sann mester på instrumentet kan gjøre det. I standardlåten «Take five» kommer eksempel på improvisajon tydelig fram. Det er gøy – dette er spenstige !  Det er herlig å være med på. Det ser ut til at både B. Wesseltoft og W. Muthspiel koser seg på scenen. Applausen er øredøvende når de avslutter sitt nummer.

Øyeblikkene er mange og ord blir fattige!  Dette er brobygging mellom kulturer og mye mye mer. Opplevelsen av å ha vært med på noen helt spesielt bobler i brystet. Dette er mektig.

Avslutningsnummeret var «Mitt hjerte alltid banker» – før ekstranummeret !

Jeg har et sitat fra Friedrich Nietzsche som går slik: «Without music, life would be a mistake.»

Musikken jeg fikk oppleve idag, gir innhold til dette løsrevne sitatet.

Ekstranummeret bare nøt jeg!

Nadja Wang Johannesen

nyfrelst oud-fan

Foto: Birgit Fostervold

Se flere bilder her!