Etter en strålende suksess i fjor med Karl Ove Knausgård, Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez måtte vi utforske dette videre – med Tore Renberg & Tønes i samtale med forfatteren Benedicte Kroneberg. Og etterfølgende minikonsert med Tore Renberg!

Tore Renberg

Det var en ganske naturlig oppfølging siden Tore Renberg spilte i det opprinnelige bandet til Knausgårdbrødrene «Lemen», og siden også har hatt flere samarbeidsprosjekter både med Knausgård og Tønes.

Det store gjennombruddet til romanforfatteren Tore Renberg kom med den energiske og sårbare fortellingen om Jarle Klepp, «Mannen som elsket Yngve». Boka ble utgitt i 2003 og har solgt utrolige 150.000. Filmen kom i 2008 og ble en like massiv suksess, både hos publikum og kritikere. Ytterligere 4 bøker om Jarle Klepp har den produktive forfatteren skrevet, hvor oppvekstfortellingen «Kompani Orheim» står som verkets viktigste bok og i dag regnes som en moderne klassiker. Renberg er også opphavsmann til den viltre Teksas-serien, hvor han utforsker det barokke livet i Stavangers underverden, samt en rekke andre bøker, deriblant «Du er så lys», som kom i 2016 og mottok strålende kritikker og overrasket alle ved å være skrevet på nynorsk. Renberg har mottatt flere priser for bøkene sine, som er oversatt til hele 16 land.

Men stavangermannen er ikke bare forfatter. Han har arbeidet som programleder på tv, han er en dreven foredragsholder, konferiansier, debattant og en karismatisk scenepersonlighet. Han har skrevet barnebøker, dramatikk, han har arbeidet som instruktør. Musikken står sentralt i Renbergs virke. Han lærte piano og fiolin som barn, han er selvlært på gitar, og spilte i en rekke indie-band før han debuterte som soloartist med «Ingen nåde» på Grappa i 2016.


Tønes

heter egentlig Frank Tønnesen, kommer fra det lille stedet Sokndal i Rogaland og er en av landets beste låtskrivere. Som tekstforfatter vil flere faktisk påstå at han er i en egen klasse, og det på flere måter. Hans album, «Sån av Salve», sikret ham to spellemannspriser, en for beste tekst og en for beste vise. Samtidig ble han tildelt den prestisjetunge Prøysenprisen. Dette albumet var også et av få ikke-engelskspråklige som ble nominert til Nordic Music Prize.

Tønes skrev sangen Indianara til Tore Renbergs bok Angrep fra alle kanter fra 2014.

OBS: Tønes spiller med band ute på Merdø samme ettermiddag klokka 16 – se egen omtale!


Benedicte Meyer Kroneberg (fra Arendal) debuterte i 2010 med romanen «Ingen skal høre hvor stille det er». Hun har siden skrevet ytterligere seks romaner – den siste er «Der det brenner» fra 2018, en besettende fortelling om hvor det brenner på det ytre og indre plan.


Canal Street onsdag 25. juli – Clarion Hotell Tyholmen kl 18.30 – 02.00
BOKBAD & KONSERT

18.30: Simpelthen
19.30: Bokbad med Tore Renberg og Tønes i samtale med Benedicte Kroneberg
21.00: Tore Renberg (liten konsert)
22.00: Bushman’s Revenge
23.30: Jamsession med Husbandet og gjester
Billettsalg her