Bresk Foto: Annette Hveem Narum

Keyboardlegenden Lars Christian Narum (Hellbillies, Narum, Heigh Chief, Nickels and Dimes) har dannet progrockgruppa Bresk sammen med sønnen Peder Narum på trommer, og musikerveteran og bror Jon Anders Narum på bass (Narum, Nickels and Dimes, Espen Lind). Trioen er ute med albumet «A Journey Through the Life of Peder Balke 1804-1887», der de bruker progrockstilen fra gullalderen tidlig på syttitallet til å ta oss med på en reise gjennom maleren Peder Balkes dramatiske liv. 

(foto: Annette Hveem Narum)

Peder Balke var fattiggutten som vokste opp på Helgøya midt i Mjøsa og gjorde en etter tidas målestokk usannsynlig klassereise. Revolusjon, tilbakeslag og utfordringer lurte som regel rundt neste sving, men på høyden fant Balke tonen med den franske kongen. Balkes verk er den dag i dag utstilt i Louvre i Paris.

Det veksler mellom stramt arrangerte låter som «Sailing the Northern Coast» og «Napoleonic Wartime Overture» og løsere komposisjoner fulle av villskap, som «The Fire» hvor det beskrives hvordan Balkeby går opp røyk. Inntrykkene formidles musikalsk med det klassiske soundet av gammel Hammond, clavinet og Moog i samspill med sjangertro bass og trommer.

Bresk finner Balkes historie perfekt for et instrumentalt konseptalbum, samtidig som de liker idéen om å formidle inntrykk fra livet til en av våre mest betydningsfulle malere på en måte som ikke er gjort før. Bandleder Lars Christian fikk arbeidsstipend fra Tono til å skrive musikken som nå kan nytes digitalt og på vinyl.

Kvalifikasjoner

Publisert

23. mars 2022

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.