Bokbad: Tore Renberg og Tønes

,
Tore Renberg & Tønes

Etter en strålende suksess i fjor med Karl Ove Knausgård, Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez forsøker vi oss på nytt bokbad, denne gang med Tore Renberg & Tønes i samtale med forfatteren Benedicte Kroneberg. Og etterfølgende minikonsert med Tore Renberg!

Det var en ganske naturlig oppfølging siden Tore Renberg spilte i det opprinnelige bandet til Knausgårdbrødrene «Lemen», og siden også har hatt flere samarbeidsprosjekter både med Knausgård og Tønes. Det store gjennombruddet til romanforfatteren Tore Renberg kom med den energiske og sårbare fortellingen om Jarle Klepp, «Mannen som elsket Yngve». Boka ble utgitt i 2003 og har solgt utrolige 150.000. Filmen kom i 2008 og ble en like massiv suksess, både hos publikum og kritikere. Ytterligere 4 bøker om Jarle Klepp har den produktive forfatteren skrevet, hvor oppvekstfortellingen «Kompani Orheim» står som verkets viktigste bok og i dag regnes som en moderne klassiker. Renberg er også opphavsmann til den viltre Teksas-serien, hvor han utforsker det barokke livet i Stavangers underverden, samt en rekke andre bøker, deriblant «Du er så lys», som kom i 2016 og mottok strålende kritikker og overrasket alle ved å være skrevet på nynorsk. Renberg har mottatt flere priser for bøkene sine, som er oversatt til hele 16 land.

Men stavangermannen er ikke bare forfatter. Han har arbeidet som programleder på tv, han er en dreven foredragsholder, konferiansier, debattant og en karismatisk scenepersonlighet. Han har skrevet barnebøker, dramatikk, han har arbeidet som instruktør. Musikken står sentralt i Renbergs virke. Han lærte piano og fiolin som barn, han er selvlært på gitar, og spilte i en rekke indie-band før han debuterte som soloartist med «Ingen nåde» på Grappa i 2016.

Omtale av Tønes finner du på egen side.

Del på:
Kvalifikasjoner

, , , ,

Publisert

3. mai 2018

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.