10cc

Fra «Donna» via «Rubber Bullets» og «I’m Not In Love» til «Wall Street Shuffle» og «Dreadlock Holiday». 10cc slapp en haug med hitsingler i årene etter at The Beatles ble oppløst. I sommer kommer de til Canal Street, og Graham Gouldman garanterer at alle av gruppas hitsingler skal bli spilt.

– Det er det vi kommer for. Vi spiller mellom 50 og 60 konserter i året og gleder oss til en hektisk turnésommer, sier 10ccs låtskriver og frontfigur.

Sammen med Lol Creme og Kevin Godley utgjorde Gouldman det mange kalte den ultimate arvtakeren etter The Beatles. Årsaken var at 10cc utstrålte en musikalsk, harmonisk likevekt med Godley og Creme som de som sto for de progressive strømningene mens Gouldman og Stewart representerte den mer tradisjonelle poprocken.

– Noe som førte til at vi hele tiden utforsket hvor vi langt vi kunne gå. Vi ville sprenge grenser og tok noen sjanser, minnes Gouldman. Slik ble 10cc bandet som, kanskje mer enn noen andre, varierte uttrykket nærmest fra hitlåt til hitlåt. Gjennombruddslåta «Donna» sto nesten fram som en parodi på en hitlåt, deretter kom rockere som «Rubber Bullets» og «Wall Street Shuffle» og smørballader som «I’m Not In Love» og «I’m Mandy» før – av alle ting – en reggaehiten «Dreadlock Holiday» tok verden med storm.

Som viktigste låtskriver og vokalist, er han den som har ført 10cc videre. Til Canal Street kommer han med samme besetning som har turnert sammen siden 2004.
– Bandet høres ut som 10cc gjorde det i glansdagene. Men selv om vi turnerer som 10cc, kommer vi aldri til å gi ut nye plater som 10cc. Den tid er over.

Gouldman skrev i perioden 1965–1967, før sin tid i 10cc, historiske store låter for andre artister. Bl.a.
«For Your Love», «Heart Full of Soul» og «Evil Hearted You» for The Yardbirds, «Bus Stop» for The Hollies, «Listen People» og «No Milk Today» for Herman’s Hermits, samt «Tallyman» for Jeff Beck.

10cc har hatt ulike aktive perioder (1972–1983, 1991–1995 og 1999–pågående) og består i dag i tillegg til Graham Gouldman av Paul Burgess, trommer (medlem første gang i 1973, med fortid også fra bl.a. Jethro Tull og Camel), Rick Fenn, gitar, (medlem første gang 1976, også kjent for sitt samarbeid med Mike Oldfield, Rick Wakeman og Pink Floyd-trommeslager Nick Mason), Keith Hayman, keyboard (medlem siden 2006, også kjent for sitt samarbeid med Sir Cliff Richard) og Paul Canning, vokal og gitar (siden 2017).

Kvalifikasjoner

,

Publisert

6. desember 2017

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.