Nils Petter Molvaer 2020 © Roberto Cifarelli

Nils Petter Molvær er en av de virkelig store innen europeisk moderne jazz – en pioner i å kombinere jazz og elektronisk musikk.

(Foto: Roberto Cifarelli)

Med det fantastiske albumet Khmer fra 1997 satte Molvær en helt ny standard for moderne musikk, og tok umiddelbart steget opp i den internasjonale jazzeliten.

Molvær (1960) vokste opp i Sula på Sunnmøre og ble kjent med musikk i tidlig alder gjennom faren, jazzmusikeren Jens Arne Molvær. I 1979 begynte han å studere ved Trondheim Musikkonservatorium, og fra 1982 ble han medlem av bandet Masqualero, sammen med den jevnaldrende saksofonisten Tore Brunborg og den mer rutinerte komp-seksjonen bestående av Jon Balke, Arild Andersen og Jon Christensen. Bandet eksisterte i 10 år, ga ut fire album og vant tre Spellemannpriser.

På albumet Stitches viser Molvær til fulle sitt særpregede musikalske språk, noe som er satt pris på av musikkelskere over hele verden. Selv om store deler av materialet er komponert under pandemiens lockdown, viser det en kunstnerisk visjon og nerve som kan overleve isolasjon og avstand, og vise framover mot lysere tider. Resultatet er utrolig fascinerende, poetisk og samtidig dramatisk vakkert.

Kvalifikasjoner

Publisert

25. mars 2022

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.