Sondre Lerche

Sondre Lerche (39) fra Bergen, har de siste årene før koronaen vært bosatt i New York. Han rakk akkurat å komme hjem til Norge for en visitt da landet og verden stengte ned den 12. mars 2020. Korona-perioden har Sondre brukt særdeles aktivt – på strømmetjenester, småkonserter, låtskriving og plateslipp!

Historien om Sondre Lerche er litt av et eventyr: 16 år gammel skrev Lerche platekontrakt med Virgin Records, samt med de fleste av låtene som omsider ble hans debutalbum Faces Down, utgitt høsten 2001 i kjølvannet av en rekke EP-er og massiv radiospilling. Albumet ble raskt utgitt i store deler av Europa og Asia og slik begynte utenlandsdelen av Lerches allerede omfattende karriere. Platen var en umiddelbar salgs-, og kritikersuksess og Lerche mottok to Spellemannsnominasjoner og vant trofeet for årets nykommer i tillegg til nominasjonen i klassen popsolist. Albumet solgte til gull og var gjenstand for flere utnevnelser som årets beste album fra nasjonale og utenlandske kritikere og publikasjoner, blant annet Rolling Stone Magazine som inkluderte Faces Down blant årets ti beste debutalbum da det kom ut i USA høsten 2002.

De neste to årene vendte Lerche stadig tilbake til USA for flere omfattende turneer, samtidig som nytt album ble innspilt i Bergen. Two Way Monologue utkom vinteren 2004. Det resulterte i nok en Spellemannsnominasjon i klassen mannlig artist og enda en gullplate. Dette ble også Lerches største albumsuksess i USA så langt, og nok en gang turnerte Lerche verden over, med ekstra fokus på USA, samt England der platen ble kåret til en av årets beste. Lerche ble også nominert til «Beste nordiske artist» under MTV Awards Europe.

Vinteren 2005 flyttet Lerche til New York for å skrive sitt neste album. Sammen med selveste Elvis Costello deltok han på en USA-turné. I årene som fulgte har han fortsatt å levere låter i toppklasse og album og konserter til sterke reaksjoner og anmeldelser. Han har vært to ganger på The Late show med Davis Letterman og spilt verden rundt på konserter og festivaler.

I 2020 ga han ut albumet Patience. For albumet ble han nominert til tre priser i Spellemannsprisen i klassene pop, årets låtskriver og årets tekstforfatter.

1. april slipper Sondre Lerche slipper sitt tiende studioalbum, Avatars Of Love. Dobbel-albumet vil inneholde 14 låter inkludert tidligere utgitte, kritikerroste ti minutter lange Dead Of The Night. Det inneholder samarbeid med CHAI, Felicia Douglass (Dirty Projectors), Mary Lattimore og flere. Musikkvideoen til singlen Cut, filmet i Los Angeles, ble nylig sluppet, og viser Sondre i filmatisk neo-noir samspill med den amerikanske TikTok-stjernen Madelaine Turner. Avatars Of Love er skrevet og spilt inn i løpet av et svært hektisk og produktivt år, der Lerche spilte flere konserter og skapte flere strømmeopplevelser enn noen annen norsk artist under pandemiens første år.

«Dette er definitivt det mest omfattende, inderlige og freidige albumet jeg har laget. Men samtidig var det også den letteste, mest naturlige og frigjørende prosessen jeg har opplevd. Alt bare skjedde i en flytsone av typen jeg føler jeg har drømt hele livet om. Hver gang jeg trodde jeg var ferdig å skrive, dukket det opp en låt til, som jeg gravde meg inn i noen ukers tid, før jeg gikk rett i studio og spilte den inn med vennene mine.»

Sondre Lerche

Del på:
Kvalifikasjoner

, ,

Publisert

3. februar 2022

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.